Vacature Internationaal Accountmanager

Internationaal Accountmanager

Als Internationaal Accountmanager ben je verantwoordelijk voor een aantal klanten van Sanders Group B.V. Je denkt met deze klanten (‘accounts’) mee en investeert op allerlei manieren in hen. Zo geef je aan je klanten advies over hoe zij bijvoorbeeld hun kwaliteit/omzet kunnen verbeteren of kosten kunnen besparen. Je bent verantwoordelijk voor het bezoeken en correct adviseren van internationale klanten en prospects, het uitbrengen en opvolgen van offertes, het afsluiten van orders en het verzorgen van een correcte aftersales. Je geniet ervan om klanten internationaal te bezoeken, reizen is voor jou geen beperking.

Daarnaast kun je uitstekend organiseren en heb je inzicht in de doelstellingen van je account en Sanders Group B.V. Je kent zowel de account als de markt waar hij in opereert door en door en kunt zo gericht oplossingen aandragen voor complexe problemen die de klant aan je voorlegt. Je voelt aan waarmee jij zowel je eigen bedrijf als de account het beste van dienst kan zijn en je hebt tact. Je bent een stevige persoonlijkheid met een betrouwbare uitstraling. Uiteraard zijn je verkooptechnieken eveneens uitmuntend en kun je als geen ander je producten aan de man brengen. De omzet die je draait is dan ook hoog.

Tenslotte werk je accuraat heb je oog voor details. Al je klanten neem je serieus; je houd je aan de afspraken die je met hen maakt.

Resultaatgebieden

1.Verwerft kennis van producten of diensten en houdt deze op peil

Je bent verantwoordelijk voor de verkoop van onze producten. Om deze aan de man te brengen, ken je alle eigenschappen en kenmerken van de producten en machines van je bedrijf. Je houd je kennis op peil door bijvoorbeeld de markt goed in de gaten te houden, nieuwe ontwikkelingen op te sporen. Ook ontwikkel je nieuwe producten (eventueel samen met klant). Je kunt zo je account (klant) uitgebreid voorlichten en van een goed onderbouwd advies voorzien.

2. Benadert klanten

Bij bestaande en nieuwe accounts doe je allereerst onderzoek naar het bedrijf. Dat wil zeggen dat je analyseert wat bijvoorbeeld de visie en strategie (wat de klant wil bereiken en hoe) van deze klant zijn, of hoe hij zijn inkoopbeleid heeft geregeld. Door deze zogeheten accountanalyse krijg je een goed beeld van de bedrijfsorganisatie. Je weet zo beter wat jouw bedrijf voor deze account kan betekenen, wat zijn zwakke plekken of juist sterke punten zijn, enzovoorts.

Je bezoekt daartoe veel bedrijven of bent aanwezig bij beurzen waar nieuwe producten worden gepresenteerd. Je leeft je in de account in door actief naar oplossingen te zoeken voor uitdagingen in zijn bedrijf. Toont de klant interesse, dan probeer je door onderhandelingen tot een voor beide partijen zo gunstig mogelijke overeenkomst te komen. Heb je met een account eenmaal een verkoopovereenkomst afgesloten, dan zorg je vervolgens voor de uitvoering van de verkoop.

3.Klant administratie

Je verwerkt in je CRM/ERP-systeem de contacten, inhoud van je contacten, orders, taken, e.d. en bekijkt de omzet die je bij je accounts draait en of deze bijvoorbeeld in lijn is met de verwachtingen. Je hebt daarnaast geregeld verkoopvergaderingen (sales meetings) waarbij je je resultaten presenteert aan het management. Verder ben je verantwoordelijk voor het kostenbeheer.

  1. Houdt intensief contact met de accounts en levert toegevoegde waarde

Als Internationaal Accountmanager houd je het traject rond de verkoop van a tot en met z bij. Dat betekent dat je je vooral richt op de nazorg rond de klant. Nadat iemand klant is geworden van je bedrijf, onderzoek je namelijk voortdurend hoe je hem (eventueel in gewijzigde of verbeterde vorm) opnieuw van dienst kunt zijn en hoe je zijn klantaandeel kunt verhogen. Je bent verantwoordelijk voor de klachten van de klant en zorgt ervoor dat de klacht zich in de toekomst niet nogmaals voordoet.

Heeft een klant afwijkende wensen, dan bekijk je de mogelijkheden om een speciaal op hem afgestemd product te ontwikkelen. Door veel tijd en energie te investeren in je accounts, creëer je een vertrouwensband. Je toont bovendien dat je ‘toegevoegde waarde’ levert. Dat betekent dat je moeite doet om extra service te bieden en dat je niet meteen uit bent op een verkoopcontract, maar met de klant meedenkt.

Vereiste vaardigheden en gedragscompetenties

Kerncompetenties

  • Resultaatgerichtheid (3)

Het actief gericht zijn op het behalen van resultaten en doelstellingen en de bereidheid om in te grijpen bij tegenvallende resultaten.

  • Klantgerichtheid (4)

Onderzoeken van wensen en behoeften van de klant en hiernaar handelen. Anticiperen op behoeften van klanten. Hoge prioriteit geven aan servicebereidheid en klanttevredenheid.

  • Discipline (3)

Zich voegen naar het beleid en de procedures van de organisatie. Bij onduidelijkheid of veranderingen bevestiging zoeken bij de juiste autoriteit.

Overige competenties

  • Ondernemerschap (3)

Signaleren en zakelijk afwegen van kansen in de markt voor zowel bestaande als nieuwe producten/diensten; risico’s aangaan teneinde zakelijk voordeel te behalen.

  • Mondelinge communicatie (4)

Ideeën en meningen aan anderen duidelijk maken, gebruikmakend van duidelijke taal, gebaren en non-verbale communicatie. Taal en terminologie aanpassen aan anderen.

  • Onderhandelen (3)

Effectief communiceren van eigen standpunten en argumenten en het ontdekken en benoemen van gemeenschappelijke doelen op een wijze die tot overeenstemming en acceptatie bij beide partijen leidt.

  • Vasthoudendheid (3)

Bij een bepaald actieplan of opvatting blijven totdat het beoogde doel bereikt is of ophoudt redelijkerwijze bereikbaar te zijn.

Vereiste opleiding, kennis en ervaring

Om je werk als Internationaal Accountmanager goed te kunnen uitvoeren is een hbo-werk- en denkniveau een grote pré. Ook ervaring in het onderhouden van klantcontacten en het benaderen van potentiele klanten is een must.

Daarnaast spreek en schrijf je vloeiend Engels, overige talen zijn een pré. Je bent in het bezit van een rijbewijs B.

Overige informatie

In deze functie is er een mogelijkheid tot bespreken van een incentiveplan.

Je kunt reageren door je sollicitatie te sturen naar Tessa Oude Rikmanspoel